Gasztronmia
A leghresebb spanyol telek a paella (sfrnyos rizsben hal, kagyl, szrnyashs), az escudella (ersen fszeres disznkolbsz, szalonna, oldalas s ftt marhahs kposzta, bors, fehr bab, krumpli keverkben), a gazpacho (prszer tel, nyers paradicsom, uborka, paprika, fokhagyma s tonhal ecettel zestve) s a chorizo, de nem fogunk csaldni, ha valamilyen sltet, levest, halat vagy babtelt kstolunk meg. Pldul az asztriai fabada-t s calvost. s ne feledkezznk meg a finom borokrl sem. Dlen elssorban vrsbort igyunk. Az tkezsi idpontok jelentsen eltrnek az itthonitl, 14-16 ra kztt ebdelnek s 22-23 ra kztt vacsorznak. Aki igazn meg akarja ismerni az teleiket, italaikat, keresse a helyi kocsmkat, kell krltekintssel hagyatkozhat a pincrre, nem fog csaldni. Levesek nem jellemzek, inkbb az eltelt (entremes) kedvelik. Vltozatos zldsgflket, saltkat esetleg csps szrazkolbszt, vagy nyers sonkt (japon serrno – ezt prbljuk ki!) szolglnak fel elsknt. Tengeri orszg lvn a halnak annyifle fajtjt, elksztsk annyi vltozatt tapasztalhatjuk meg, ami nlunk elkpzelhetetlen. Fleg a siktorok, kiktk kis ttermeit keressk, a nemzetkzi tkeket brhol megkaphatjuk. Stemnyeik finomak, a minknl desebbek, sokfle mzes stemnyt rulnak.
|