A spanyol teleknek kirdemelten j a hrk. Hasznos lehet tigaztani az hsg-rnkat, ha Spanyolorszgba utazunk, mert itt az 1:30 s 4 ra kztti ebd a fo tkezs. A vacsora egy knnyebb fogs, amit este 10 s 11 kztt szolglnak fel.
A spanyol konyha s tkezsi szoksai Egy spanyol monds azt tartja: " ha bekttt szemmel zlelsz egy telt, s nem tudod megmondani, hogy mit eszel, akkor nem volt j a szakcs". Ez a monds kifejezi a spanyol gasztronminak azt az elvt, hogy az telkszts mvszetnek clja csak az lehet, hogy az tel megtartsa a termszetes j zt. A spanyol konyhnak vszzados hagyomnyai vannak, annak ellenre nem konzervatv, tletes jtsokra mindig ksz. A paella, a gazpacho s a chorizo a legtbb nyugati tterembe is ismert, de az telek vlasztka ezzel mg nem rt vget, hiszen ott vannak mg a gazdag raguk, levesek, tengeri telek s hsok, minden, ami befolyssal volt a Latin-Amerikai konyhra.
Az Ibriai-flsziget egy jelents hnyada termketlen terlet, a tengerparti rszeken viszont kivl zldsgeket s gymlcsket termelnek. Fontos termkk a zld olvabogy, ami leszretels utn lvezhetetlenl keser, a napon fermentlva kapja savanyks zt, aromjt, majd tltve s klnfle pclevekben tartstva forgalmazzk. Felhasznljk koktlokhoz, hideg s meleg telekhez.
Leveseik a gazpacho s a cocido, ennek a kt levesfajtnak sokszz vltozata ltezik.
A gazpachok hideg levesek, elterjedsket, npszersgket az ghajlat magyarzza. A forr spanyol nyrban hstenek s tvgyat gerjesztenek. Ezeket a leveseket mr akkor is fogyasztottk, mikor az Ibriai flszigetet a rmaiak tartottk megszllva. A fokhagymt, ami egyik fontos fszere, a rmaiak hoztk magukkal, a tbbi hozzvalt az slakk - ibrek s keltk - termeltk. Alapveten vrshagymt, zldpaprikt, paradicsomot s uborkt kevernek ssze, felntik, szzk, fszerezik, behtve s tszrve tlaljk. Van olyan vltozata is, amihez kenyeret adnak s napokig erjesztik. A cocidok a meleg levesek, gyakran a mi bogrcsgulysunkhoz hasonl egytltelek. Ilyen a leves cadizi mdra, amit sonkval ksztenek, a torrero leves marhahssal kszl, de vannak ms jellegek is, pl. dileves, baszk fokhagymaleves stb.
A paella lnyegben egy j minsg rizs, sfrnnyal fszerezve, amihez a klnbz zldsgeket, halakat, rkokat, kagylkat s hsokat kevernek.
Fszerknt a mr emltett fokhagymbl sokat hasznlnak, de vrshagymt, borsot, sfrnyt s sok fszerpaprikt is tesznek teleikbe. A pimenton csps, j z- s sznhats spanyol paprika. Fzshez zestnek gyakran hasznlnak bort.
A hsok kzl a birkt, a brnyt kedvelik, ezeket gyakran egszben, nyrson stik, de felhasznlnak marha-, borj- s sertshst, a szrnyasok kzl pedig csirkt a kedvelik.
Saltnak sokfle alapanyagot hasznlnak, a zldsaltn, a paprikn, a paradicsomon, uborkn kvl a rizst, a karfiolt s a gymlcsket is felhasznljk. Olajos, hagyms dresszingeket ksztenek, de a saltk ksztsnl sokszor rgtnznek, az nizs, a rozmaring, a kapri, a sherry alkalmazsval teszik vltozatosabb a saltkat.
Befejez fogsknt gymlcst, gymlcssaltkat, krmeket, fagylaltokat fogyasztanak, de vannak a "fiestkra", az nnepekre hagyomnyos dis, manduls stemnyeik is.
Italok: Boraik kellemes, knny szraz, kiss fanyar zhatsak. A spanyolok hozznk magyarokhoz hasonlan borv np. A jerez - nlunk sherry nven ismerik - hasonl a tokaji borokhoz, ennek is van des s szraz vltozata, s hossz, vekig tart rlels alatt kapja meg azt a kellemes, kiss dira emlkeztet zt. Apperitifknt is fogyasztjk a szraz vltozatt, de sokfle hstelhez s halhoz ill borfajta. Fzshez hasznlva pedig rdekes kivteles zt ad egy-egy telnek. A sangria a blhoz hasonl, jellegzetes italuk, az idnynek megfelel gymlcskkel s fanyar vrsborral ksztik. A spanyolok viszonylag korn reggeliznek, de nem tl bsgesen. Az ebd s a vacsora klnsen nyron a nagy meleg miatt ksbbre toldik.
Nhny italfajta:
Lepanto: Spanyol brandy. Malaga: Spanyol csemegebor. Sherry: Tbbnyire szraz spanyol csemegebor, mely zt klnleges nyitott hords rlelsnek ksznheti. Alkoholtartalma 14-25 % Ms elnevezsei: Jerez, Xres.
|