A spanyol s portugl konyha
Spanyolorszg s Portuglia kulinris szempontbl nagyon kzel ll egymshoz. A rmai s grg gasztronmia s a hosszan tart mr megszlls hatsa kimutathat az ibriai konyhn, a kt np tkezsi szoksait azonban mindenekeltt a tenger s a fld gazdagsga alaktotta ki. *Mutasd meg, mit termelsz, s megmondom, mit eszel nnepnapjaidon* – tartja egy spanyol monds. *Az tkezs lvezet* – vallja a msik.
Amikor a spanyolok Kolumbusz Kristf felfedeztjain mint hdtk rkeztek Kzp-Amerikba, magukkal vittk tkezsi szoksaikat, de kulinris felfedez kedvket is, s az ottani, szmukra addig ismeretlen termkekkel, a maja konyhban hasznlt nyersanyagokkal gazdagtottk a spanyol konyht. Mexik spanyol kzvettssel jutott szerephez az eurpai konyhamvszetben, onnan szrmazik a paradicsom, a chilipaprika, a kukorica s a csokold.
A spanyol hdtkon keresztl Eurpba eljutott, mindenfel ismert s honos termkek tjt ma mr senki sem keresi. S alighanem nagyon kevesen gondolnak arra, hogy a kt ibriai np tkezsi szoksaiban a sok hasonlsg mellett meglv klnbsgek – pldul a portugl konyha valamivel fszeresebb s gazdagabb, mint a spanyol – azzal is magyarzhatk, hogy a portuglok nemcsak Latin-Amerikba jutottak el, mint a spanyolok, de oda is, ahov Kolumbusz eredetileg elindult, de Amerikban kttt ki: Indiba s mg tvolabb. Innen ered, hogy tbb olyan fszert is hasznlnak, gy a kmnyt, a koriandert, ami a spanyol konyhban nem honos.
Persze Spanyolorszgnak is, Portuglinak is megvannak a jellegzetes nemzeti telei, s ezek orszgonknt mg tjak szerint is vltoznak. Ha lehet valamit spanyol nemzeti telnek nevezni, legalbbis annyi joggal, mint nlunk a gulyst, akkor a paella az. Nevt a ktfl, nehz vasserpenytl kapta, amiben hagyomnyosan ksztik. Elmaradhatatlan alkotrsze a csirke, rk, kagyl, rizs, bors, paprika. Eredetileg valenciai, de szmos vltozata van, helyenknt sertshssal, kolbsszal is dstjk. Msik klnlegessg a zarzuella, a halszeletekbl, homrbl, garnlarkbl, kagylbl ll, sonkval, mandulval, fehrborral zestett tel. Mind a kt ibriai orszg tengerparti, mind a kt np hajz, gy termszetes, hogy az egsz flszigeten npszerek a haltelek, klnsen a tkehalbl kszltek.
Sokan a baszk (a la Vasca) konyhamvszetet tartjk a legjobbnak Spanyolorszgban. Ez, br si juhsz sts-fzsen alapul, rendkvl kifinomult. A spanyol brokban tucatnyi vltozatban felszolglt tapas rendkvl tvgygerjeszt eltel, a jamon serrano nven ismert pcolt sonka, a kolbszflk, a hidegen tlalt sr zldsgleves, a gazpacho, a burgonys, sajtos omlett, a tortilla espanola s az empanada hspsttom ugyancsak a spanyol konyha klnlegessgeinek szmtanak. A portuglok szvesen fogyasztjk a fszeres prolt marhahst, az egsz flszigeten kedveltek a mzes-manduls stemnyek, az andalziai szibarack, s utoljra, de nem utolssorban a zamatban, zben, sznben egymssal verseng borok Riojbl, Navarrbl, Cambadorbl, Penedesbl.
|